Относно ACTA (SOPA)

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
vassy
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 1478
Регистриран: 23 дек 2007 13:03
Skype: daewoo-chevrolet.com
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Пловдив
Име: Vassy
Контакти:

Относно ACTA (SOPA)

#1 Непрочетено мнение от vassy » 03 фев 2012 21:41



От близо месец в интернет се дискутира един американски законопроект наречен SOPA. Касае най-общо казано авторските права. Много се шумя по този въпрос и в края на краищата не бе приет. Някак си тихомълком в ЕС се появява ACTA - нещо подобно, но по сурово. Не се чува нищо и не се пише до скоро. Оказва се, че документа е ратифициран от България още миналата година тихомълком и сега чака гласуване от европейския парламент.
По повод горното ето една кратка статия по въпроса.
Ето и един стар виц, който уви е много актуален по темата:
И така, представете си 2018 г. Обикновено софийско жилище.

- Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.

- Така ли? Коя книга?

- Ами, на тоя… Вазов. “Под игото”.

- Че защо ще я купуваш? Имаме я.

- Супер! В кой файл е?

- Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.

- Пфу! Та тя е на хартия!

- И какво от това? На твоята възраст четох от нея.

- На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!

- Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…

- Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!

- Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?

- Да смъкна безплатно книга?!

- Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.

- Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?

- Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?

- На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?

- А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.

- Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?

- Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…

- Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.

- Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…

- Платих я. Thanks.

- Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги нямаше.

- Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.

Екранът пъстрееше от мигащи обяви: “Дърводелски услуги – Марко и син”. “Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!”. “Рекламна служба `Метоха` – моментална известност навсякъде!”. “Кредити изгодно, ниски лихви”. “RADA-LESSONS.COM – всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!”…

- А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?

- Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.

- Това пък от кой зор?!

- Как от кой? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща – как я виждаш тая…

- Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?

- Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.

- Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…

- Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила...Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета...

...След 2 часа:

- Уфф. Привърших я най-сетне.

- Какво? За два часа си изчел “Под игото”?

- Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.

- Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?

- Кой?!

- Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…

- Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…

- Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

- Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете...
Замислете се! Не ви давам линкове за подписки, защото нещата не се случват така, най малко в България. В щатите обаче законопроекта не се прие. Защо ли?

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Относно ACTA (SOPA)

#2 Непрочетено мнение от Izparitel » 03 фев 2012 23:07

Пейо Попов
в. Дневник написа:ACTA не е нито началото, нито ще е краят. ACTA нито ще спре споделянето на файлове, нито ще направи артистите богати. Средствата за заобикаляне на технологичните ограничения, които ACTA ще наложи, са отдавна измислени и от години се използват от организираната престъпност. Да, това споразумение ще спомогне за обявяването ви за престъпници, но не го взимайте лично, а го приемете като само още един етап в процеса по разделяне на обществото според достъпа до информация. Във време, когато знанието е най-важната предпоставка за успех и средство за производство, неоторизираният достъп до знание ви прави престъпници. Когато възможността да се създава се цени толкова високо, е естествено това право да бъде монополизирано и защитено със заплаха от репресии. В този смисъл ACTA е само инструмент за разделяне на хората на можещи и знаещи, от една страна, и обикновени престъпни невежи, от друга.
Ние всички вече сме престъпници, не си правете илюзии. Всички нарушаваме нормите за защита на "интелектуалната собственост", без да сме музиканти, артисти или хора, занимаващи се само с интелектуален труд. Абсурдността на сега действащата уредба води до това, че подобни естествени дейности са на ръба на законното:
- Да четете книга на детето си – погледнете съобщението за правата: забранено е всяко възпроизвеждане, по какъвто и да е начин. Какво си мислите, че е четенето на глас?
- Детето ви не може да рисува, рецитира или пее чужда песен – всеки се учи да твори, като подражава на чуждото, но това е (о, ужас!) копиране на авторско произведение и директно ограбване. Опитайте се да го снимате и качите в сайт за споделяне и бъдете благодарни, ако само ви изтрият.
- Да пускате музика на сватбата си, рождения ден или какъвто и да е друг празник – това е публично изпълнение, изрично уредено право за носителя на правата, който няма (а и не знае как) да спечели от вашата веселба.
- Да пращате връзка към каквото и да е онлайн – няма начин да знаете дали по този начин не разпространявате произведение, което нарушава чужди права, а вие не искате да сте съучастник в кражба на интелектуална собственост, нали?
- Да цитирате, да критикувате, да спорите – без значение дали това е допустимо ползване, ползването на част от чуждо произведение може да ви въвлече в спор дали сте имали право да го ползвате въобще, което прави началната цел доста далечна.
Примерите може да ви се струват абсурдни, но те не са измислени. Повтарям – всички ние сме нарушители на закона, и то многократно всеки ден. Може би бихте се запитали що за закон може да е този, който бива нарушаван от всеки и очевидно не може да бъде спазван? Отговорът ще е – такъв закон, който има нужда от мерки като тези, предвидени в ACTA. Мерки за насилствено прилагане на закон, който инкриминира цялото общество, мерки като:
- Заобикаляне на полицията при разследване и съда при решаване на спорове – наричат го "сътрудничество в рамките на бизнес общността" (чл. 27.3), но става въпрос за познатите от други актове "extra-judicial measures" и "alternative to courts". На практика се иска възможност за частно разследване и наказване от квазиадминистративен трибунал. Когато всеки гражданин е нарушител, не е ефективно да се ползват инструментите за нормално разрешаване на граждански спорове.
- За възможностите на това частно обвинение се искат несанкционирани правомощия за навлизане в личния живот, които са традиционно достъпни единствено за разследващите органи – чл. 27.4 дава на правоносителите право на достъп до лична информация за всеки потребител.
- Обвинението не трябва да е натоварено да доказва вреди и за тази цел чл. 9 въвежда презумпция за вреди, които не трябва да се доказват. Това е на практика законоустановена неустойка и отнемане възможността на независима трета за преценка на вредите. Вие сте виновни и размера на вредата е само подробност, която няма нужда да бъде дискутирана.
- Наказателни санкции срещу всеки, който е по някакъв начин замесен в твърдяно нарушение, по начин, който може да бъде определен като съучастнически (чл. 23.4), и за да не сме твърде милостиви – в чл. 24 задължава санкциите да включват лишаване от свобода.
- Повдигането и поддържането на обвиненията не трябва да струва пари на заинтересования, а трябва, ако може, да се извърши за сметка на цялото общество и затова чл. 26 задължава органите да са задължени да действат, без да са сигнализирани (ex officio).
- Технологиите и интернет може да не са изгодни за правоносителите и затова те си запазват правото да искат "корективни мерки" (чл. 27) като спиране и срещу граждани, цифрови мрежи и всякакви други технологии, наричани общо "средства за масово разпространение". Средства за масово нарушение, казано по друг начин, като на протоколи и технологии за обмен на информация или интернет платформи и сайтове.
- И за черешката върху глазурката – в чл. 36.2 и 42 се предвижда възможността ACTA да бъде изменяна и допълвана от нарочен комитет – отново в пълна секретност, разбира се, без каквото и да е съгласуване и заобикаляйки всички процедури по обсъждане.
Ако се чудите дали всичките тези разпоредби не дават някакви права на вас като потребител – вие получавате правото да сте пасивни консуматори, които са готови да не мислят и единствено да плащат. Да плащате, за да ви казват какво да харесвате, какво да знаете, какво да мислите, какво да можете и в допълнение да плащате, за да може да бъдете преследвани и наказвани, ако не желаете това да бъде така.

http://www.facebook.com/events/246513398758312/" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
stinbg
Активен
Активен
Мнения: 793
Регистриран: 31 окт 2010 21:19
МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
От: София
Име: Stoyan

Re: Относно ACTA (SOPA)

#3 Непрочетено мнение от stinbg » 03 фев 2012 23:28

Аз мисля, че всичко тръгва от капитализма и по-точно от смешния Американски капитализъм, дето на отбрани фирми се дава възможност да разграбят даден сегмент и после монополизирайки го грабителстват в световен мащаб. Тези авторски права съвсем не са за авторите - на никой не му пука за тях - те са за издателите, а издателите са въпросните мощни компании дето си плащат законите. За съжаление няма светло бъдеще - големите стават все по-големи и мачкат всички по-малки с което съсипват конкуренцията и си имаме монопол, дето прави каквото си иска ...
Life's a journey, not a destination

Потребителски аватар
vassy
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 1478
Регистриран: 23 дек 2007 13:03
Skype: daewoo-chevrolet.com
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Пловдив
Име: Vassy
Контакти:

Re: Относно ACTA (SOPA)

#4 Непрочетено мнение от vassy » 03 фев 2012 23:45

Че от щатите тръгва е вярно. И от Япония също. Да, но американците не го приеха (SOPA). Но в Европа (ACTA) нещата са решени тайно преди много месеци и едва преди два, три се появиха официално. Чу се в България преди седмица две, че и даже сме се присъединили преди месеци. Добре, че още не е гласуван от евро парламента.

@Izparitel, твоя цитат е по-страховит от моя цитиран виц! И какво ще правим по форумите, няма да цитираме никой от никъде? По тази логика дори не би трябвало да има бутон Отговори с цитат, защото цитата е авторски! :-o

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: Относно ACTA (SOPA)

#5 Непрочетено мнение от Proximus » 04 фев 2012 13:42

Според мен в глобален мащаб на т.нар. "развит свят" не му изнася следната сметка :
50$ за комп 2ра ръка + 10$/мес за интернет връзка = достъп до знания и информация, които в общият случай той самият е създал.
Не му изнася и идеята че арабската интернет пролет, може да се организира он-лайн в Европа и САЩ.
Малко по-встрани оставяме свободният и евтин достъп до научна информация и книги, които позволяват днес на държави като Иран да създават балистични ракети/косм. спътници/атомна бомба, а бедното азиатче (или българче) да конкурира на hi-tech пазара на труда местните. Ами че една книга в областта на теорията в цифр. комуникации струва около 400$, кой ще ти ги даде ???

Просто напъните да се броят центчета в iTunes, iStore и нз си кой друг магазин за виртуални кефчета, не е нищо друго освен параван за много по-сериозни и глобални промени. Друг вече е въпросът, че интернет отдавна не е само САЩ и Европа. Последните трудно ще наложат правилата си над страни като Бразилия, Китай, Русия и Индия.

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 2325
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

Re: Относно ACTA (SOPA)

#6 Непрочетено мнение от Vesko1 » 05 фев 2012 10:14

Ако ACTA се приеме от Европейския парламент...това ще е началото на края на интернет-свободата на европейците.Умните страни като Германия ,не го подписаха....а нашите тъпи политици...първи си сложиха подписите и ни сложиха главата на пангара.Затова на 11-ти февруари ,на протеста в София трябва да има многолюден протестен митинг,призовавам софианци поне да са там....ние от провинцията няма как да прелетим в тези снегове.

Ето и цялото съдържание на тайния документ ,който страната ни е подписала...заробващо и тъпо нещо е това след като го прочетох,ми настръхнаха косите....
http://www.upload.tc/download/178150/ac ... t.pdf.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
vassy
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 1478
Регистриран: 23 дек 2007 13:03
Skype: daewoo-chevrolet.com
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Пловдив
Име: Vassy
Контакти:

Re: Относно ACTA (SOPA)

#7 Непрочетено мнение от vassy » 06 фев 2012 22:09

Първоначално написано от Kristian Vigenin
Бих искал да Ви информирам, че аз не одобрявам Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) и ще гласувам против приемането му от Европейския парламент. Очаква се това да стане през месец юни.
Искам да Ви обърна внимание, че АСТА може да влезе в сила за България и без ратификация от Европарламента. Споразумението влиза в сила, когато го ратифицират парламентите на поне 6 от подписалите го страни. Затова смятам за важно усилията сега да бъдат насочени към националните парламенти, за да не се допуснат 6 ратификации и влизане на АСТА в сила. Всяка страна е важна, затова трябва да се преборим Народното събрание да не ратифицира АСТА. Така ще помогнем не само на нас, но и на гражданите на други страни.

Потребителски аватар
vassyadmin
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 89
Регистриран: 04 авг 2007 13:54
Skype: daewoo-chevrolet.com
МПС: Daewoo Lanos
От: Пловдив
Име: Васил
Контакти:

Re: Относно ACTA (SOPA)

#8 Непрочетено мнение от vassyadmin » 11 фев 2012 22:54





Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”