Daewoo & Chevrolet Club Bulgaria
https://daewoo-chevrolet.com/forum/

Надраскана кола - помогнете!
https://daewoo-chevrolet.com/forum/viewtopic.php?f=72&t=1185
Страница 1 от 3

Автор:  Brutesunn [ 19 Сеп 2008 21:43 ]
Заглавие:  Надраскана кола - помогнете!

Здравейте - наскоро едни хлапета ми надраскали предния капак с някаква монета или нещо подобно (жалко че не успях да ги "засека" :devil: )и сега се чудя какво да правя. Няма ли някакви химии за премахване или прикриване на надрасканото. Ходих при един майстор, но ми каза че надрасканото било "много дълбоко" (въпреки че на мен не ми изглежда така въобще) и трябвало да се пребоядиса нацяло отново :^)
Аз, естествено не съм навит на такава "игра", та затова реших да питам "патили" от такива детски "мероприятия".
Те тка - има ли некакви препарати дето да прикриват "щети" по надраскани повърхности?

Автор:  Vesko1 [ 19 Сеп 2008 21:59 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Цитат:
SONAX Color Pen
ЦВЕТЕН МОЛИВ

Запълва вдлъбнатините, образувани от отскачащите от пътя камъчета и дълбоките драскотини. Изберете най-близкия цвят до този на Вашата кола. Издържа на повече от 20 измивания. Предпазва от корозия. Лесна употреба.
Включва кърпа за почистване, кърпа за полиране, тестер Политура & Вакса

Изображение
.....дано ти помогне това нещо ,но съм чувал че имало ефект.

Ето това е сайта ...пращат с куриери.
http://automaniasliven.hit.bg/sonax.html

Автор:  Brutesunn [ 20 Сеп 2008 20:32 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Мерси Vesko1 - ще проверя тая работа и ще ти кажа дали наистина има ефект :clap:

Автор:  Don_Curleone [ 25 Сеп 2008 04:44 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Пиши моля за този пен на СОНАКС, защото пробвах с някакъв уж такъв, но нищо не стана

Автор:  Brutesunn [ 27 Сеп 2008 23:06 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Човека от фирмата каза че ще го прати - очаквам до го получа скоро. След това ще пиша за какво иде реч.

Автор:  ogi [ 02 Апр 2012 19:34 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

...добре, че колегата се включи да напише какво стана! :^)

Аз си поръчах и днес ми пристигна ей това:

Изображение

Хареса ми, че си избираш точния код на боята, което не видях в никой от другите "вълшебни" атрибути от предлаганите по магазините и рекламите. Съдържанието вътре:

- 2 опаковани кърпички за почистване на мястото
- 3 клечици за нанасяне с остри върхове
- малко съдче за смесване
- малко парче шкурка /за премахване на ръждата, ако има/
- ампула с боя и четка на капачката за грубо нанасяне
- ампула лак
- ампула втвърдител

Изображение

При мен щетата е - ключ по цялата обиколка на колата /така я купих/, съмнявам се да успея да ги оправя, но поне мога да опитам. Обещавам, че като ми се отвори възможност да го пробвам, ще снимам, или поне ще споделя ефекта тук. Вие може също да споделите някакъв опит с такива, или други "вълшебни убийци на драскотини".

Автор:  gochen [ 02 Апр 2012 20:42 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Здравейте, колеги. Искам да попитам, дали някой има опит с тия " писалки " с разлини цветове? Дали помагат - поне на леки драскотини?

Автор:  gigabate [ 02 Апр 2012 21:04 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

За мен са пълен боклук тези маркери за драскотини с нюансите. Боядисваш с него върху драскотината и какво се получава-излиза извън нея със по половин милиметър от двете страни.Излишно е да споменавам че и нюанса не отговаря съвсем точно на капачката. Та става така че си личи дори повече.Бях си взел таъв черен маркер за старата кола,боядисах 1 драскотинка и го прибрах...след 2 месеца реших да оправя още една и хоп той взел та изсъхнал.Сега на тази кола практикувах по друг начин.Поръчах да ми направят 100мл. боя в цвета на колата и си купих много тънка четчица от магазин за канцеларски материали.Запълних си всички точици и изобщо не мога да сравнявам с глупавите маркери. Става супер! ;)

Автор:  miroki [ 02 Апр 2012 21:52 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Така си е,
за това си мисля, че това на Оги ще свърши някаква работа, че си е боя все пак.
А за нашите, ако не се лъжа светло сив металик какво се препоръчва има ли такава боя?
Предишните коли се справях добре и със спрея и кита, ако се наложи, но на металик не съм се пробвал.
Всъщност преди години на зетя китосах праговете под задните врати на Опела и боядисах със сребърен бронз (като за печки), пастна идеално цвета, чак се изненадах.
Има едни спрейове, които продават, но дали стават за металик не знам. Въпреки, че така пише.
И аз имам от едната страна 2 тигела с ключ и аз така я взех, но след едно рибарстване добавих още малко и вече май не ми пука.

Автор:  taran [ 03 Апр 2012 07:23 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Тук в София има магазини в които правят боя по кода и я пълнят в спрей.Дълбоките драскотини,ако се оправяха с мацане с клечка,щяхме да умремот глад бояджиите :).По принцип не съм привърженик на спрейовете,но са вариянт за "направи си сам" авторепература.
Има ги всички нужни продукти на спрей-шприц,боя,лак.

Автор:  slowtraveler [ 03 Апр 2012 08:12 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

С шпрей 'замазаното' място става много по-голямо, и всяка незначителна грешка ще се вижда на голяма площ....
Да не говорим, че е нужна и 'ръка' - не всеки може да боядисва. А НИКОЙ не може да боядисва без да има опит - да е държал пистолета доста време.
И друго - преди време ми бяха правили една кола в сервиз. Колата бе особен цвят и пребоядисаха калника.
Приемам - колата идеална. След ден поглеждам - калника се различава по цвят. Поглеждам от друг ъгъл - идеална.
Питах майстора - тъй-като боята беше с малки златисти късчета в нея (водеше се цвят шампанско), то такъв ефект се получавал при разлика в налягането на пистолета в сравнение с този, с който е боядисан автомобила заводски...
Демонстрира ми с различно налягане на метална пластина.
Е това нещо не можеш да го докараш при спрей...
По-добре или цялостно пребоядисване, или корекция на малка площ - там просто не забелязваш проблема защото е с малък размер.
Ползвам маркер, който дори е различен цвят от моя (колата е патладжанена, а маркера - черен). Но точките корекции, които от време на време правя не се забелязват, защото са достатъчно малки - трябва да ти покажа мястото за да забележиш.

Автор:  Proximus [ 03 Апр 2012 09:29 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

И аз мога да споделя малко бояджийски опит.
Миналата година ми удариха леко калника в зоната до предната врата, и човека ми предложи да ме заведе в някакъв негов сервиз и да пропуснем КАТ. Съответно знаейки каква е хамалогията с издаване на поръчително писмо, чакане за час в довереният сервиз и т.н. се навих. Оставих я, и отивам да я взема.. беше на свечеряване. Под един ъгъл ми изглежда нормално. Под друг - по-тъмно. Викаме бояджията и той започва да ми обяснява че това било заради "перлите" в боята, личало си така защото боядисаното място точно граничи с ръба на предната врата и т.н. В крайна сметка с още едно ходене и настояване, оправиха проблема. Струва ми се с леко пръсване на ръба на предната врата. За мен остана поуката друг път да не се навивам на такива куци схеми.

Иначе преди време си бях сложил гумени лайсни по ръба на предните врати. Уж си играх да ги изтънявам, но в края на зимата се усетих че боята на шофьорската врата се е изтрила върху една площ от порядъка на 1/2кв.см. на място което по принцип почти не се забелязва отвън. Ами със спрей и шрпиц се получи, макар и трудно. Но задължително трябва да се сложи отгоре и лак понеже нанесеният слой пада много лесно. Според мен със спрей не е възможно да коригираш дръскотини. Той е подходящ за по-големи площи, които много много не се виждат. Да не говорим че е адски трудно да контролираш колко точно боя пръскаш и в резултат се получават засъхнали капки по ръбовете и неравномерности.

Автор:  taran [ 03 Апр 2012 10:07 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Това за налягането,изгледа от към флип и фейс (под ъгал и отсреща,срещу детайлите) и разни други неща,като едрина на частиците при различните производители е една друга тема.Точност до 95% е добре,по-големи разминавания вече идват очевадни.Има и случай при които няма друк начин освен реливане на съседния детаил.

Автор:  pipo [ 03 Апр 2012 14:58 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

и аз мойта я купих с по една хубава драскотина на предните врати и се пойнтересувах и бояджия ми каза така :ако не е махната боята взимаш лак и с клечка за зъби запретваш ръкави и запълваш драскотините....е мен ме хвана зимата и нееуспях ...но това беше съвета ;)

Автор:  ogi [ 18 Сеп 2012 15:59 ]
Заглавие:  Re: Надраскана кола - помогнете!

Да докладвам какво се случи с моите опити:
- този комплект, който споменах по-горе върши работа, но ако има отлюпено парче боя до основата и става за грубо замазване. Боята си отговаряше много точно на номера, в общи линии кита (боичка, втвърдител, лак, клечки с памук с остър връх) ми помогна за замазването на няколко дълбоки точки - за това става идеално, но за драсктоини не може да се нанесе боята, може да се ползва лака, но не е удобно с клечките
- поръчах си и широко рекламирания маркер "fix it pro",
Изображение
който пристигна чак вчера. За плитки драскотини върши идеална работа 80-90% може да се заличи, при много дълбоки драскотини, ефекта е към 50%, само че за ползването му трябва много търпение и нетрепереща ръка. Аз намацах набързо една груба драскотина (ключ) и си направих труда да снимам за вас резултата от експеримента ми днес (наистина го направих аматьорски и набързо, може и по-добре).

Преди:
Изображение
След:
Изображение

Драскотината бе от дълбоките, не нанесох точно лака, а и го размазах после със салфетката, надявам се след пастиране да го го пооправя и реално преценявам към 60-70% заличаване.

Страница 1 от 3 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/