eCall тръгва пилотно в България

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10227
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

eCall тръгва пилотно в България

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 27 ное 2013 16:54

eCall тръгва пилотно в България
technews.bg написа:Европейската система за безопасност ще допринесе за спасяване на 2500 човешки живота годишно и ще намали с 10-15% уврежданията, причинени от катастрофи
Системата за безoпасност „eCall” използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112
Мобилтел работи по пилотното внедряване на системата „eCall” в България. Компанията участва в мащабния проект съвместно с „Национална Дирекция 112”. Доставчик на техническото решение по мобилната част е Ericsson.
Системата „eCall” използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112, за да предупреди автоматично компетентните органи за местоположението при тежки пътнотранспортни произшествия.
Европейската директива за проекта уточнява, че от 2015 г. всички автомобили, произвеждани в ЕС, задължително ще са оборудвани с бордово „eСall” устройство. При пътнотранспортни произшествия то ще се свързва автоматично с телефон 112, изпращайки пакет от информация с точните координати за местонахождението и други данни, свързани с инцидента, дори ако пътниците в колата са в безсъзнание.

„eCall” може да спаси до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията с 10-15 процента в Европа. Статистиката сочи, че на Стария континент ежегодно стават близо 1,2 милиона катастрофи, а вследствие на пътни инциденти умират 39 000 души.
Само в България, според данни на Пътна полиция, от началото на годината са станали над 5300 тежки пътнотранспортни произшествия, а над 500 души са загубили живота си. Собствениците на стари автомобили също ще могат да оборудват колите си с „eСall” устройство.
Очаква се пилотният проект да приключи през 2014 година, като в момента успешно се извършват тестове. В началото на предстоящата година ще бъдат демонстрирани възможностите на системата в България.
Предполагам, че освен да ги регистрират и да плащат някакви такси, собствениците ще трябва да обявят и телефони за връзка за гласова чрез обаждане при получен автоматичен сигнал за инцидент. Иначе вероятно ще има много фалшиви разходки на дежурни екипи.
Мобилните оператори ще намажат покрай системата, защото това означава да реализират нови SIM карти, печалби от таксите за тях и от информацията която ще се предава.
Системата ще е с вграден GPS, така, че ще се очертава да има и нов епизод на Биг Брадър. А, ако свържат данните от GPS с автоматизирана система на КАТ що пари могат да осигурят на бюджета! За всяко превишение на скоростта - глоба, и то без да трябва да го засичат с пътна камера или полицейски радар! Мисля си, че, ако не сега, то на по-късен етап и това ще залегне като изискване, освен, ако западноевропейските граждани не решат, че така се навлиза в прекалено личното им пространство.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6312
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Jeep Grand Cherokee 2014
От: Варна

Re: eCall тръгва пилотно в България

#2 Непрочетено мнение от slowtraveler » 28 ное 2013 07:57

Натам отиват нещата...
Препоръчвам да се прочете книжката "Завръщане от звездите" от Станислав Лем....
Там 'новото' общество и транспорт бяха точно по този начин...
До момента разхода на: Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение
***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
***** Фиат Добло дизел 1.3 multijet / 90к.с.:Изображение

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”