За паркирането в София и големите градове

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10238
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

За паркирането в София и големите градове

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 21 юли 2011 15:31

Напоследък паркирането в София започва да става кошмарно. Броя на автомобилите расте непрекъснато, а ми се струва, че местата за паркиране даже намаляват.
Общината дере със т.нар. Синя зона, но не съм забелязал приходите от нея да се инвестират в изграждане на паркинги. Периодично има "чистки" по улици по които се паркира. Ако се спазват забраните за паркиране сигурно ще трябва колите да са десетократно по-малко.
Същевременно за колите с АГУ, които не са малко закритите паркинги са забранени. :punch:
Впрочем ето какво едно проучване:

Colliers: Паркирането в София по-скъпо от това в Берлин и Варшава
dnevnik.bg написа:Паркирането в София е по-скъпо от това в Берлин и Варшава. Това показва годишното пазарно проучване на международната консултантска компания Colliers International, което разглежда цените за паркиране в общо 156 различни точки на света. Проучването на Colliers е към юни 2011 г. и отчита средните цени за паркиране в централните части на големите градове в света.
В София месечната цена за паркинг в центъра на града (без "Синя зона" и запазено паркомясто) възлиза средно на 184 долара на месец, докато дневната тарифа за пълен работен ден е около 15 долара. В Берлин месечната цена е 180 долара, докато дневната тарифа е 25 долара. Във Варшава дневно се плаща по 13 долара, а месечно 160 долара.
За една година цените за паркиране в София са се повишили минимално с около процент. В световната класацията на Colliers българската столица скача с 35 позиции на горе - от 108-о място на 73-о, по цени за паркиране от общо 156 града. Като цяло навсякъде по света е отчетено повишение на таксата за паркиране, показва проучването. Най-скъпото място за паркиране месечно е ситито на Лондон с 1083 долара, докато дневно най-много се плаща в Осло - 89 долара. Европейските столици заемат над половината от местата в топ 25 на най-скъпите за паркиране градове в света.
В Европа българската столица е на 46-а позиция по месечни цени на паркиране, като изпреварва Варшава и Берлин и се нарежда непосредствено след столиците на Латвия, Украйна и Словакия. На Балканския полуостров София се нарежда на трето място след Атина (388 долара) и Белград (295 долара). Изненадващо най-ниска в региона е месечната такса в Истанбул – 125 долара.
В световен мащаб анализът на Colliers посочва, че първите пет най-скъпи дестинации за паркиране остават Лондон, Цюрих и Хонконг, където е отчетен съществен спад от близо 100 долара. Най-скъпият град за паркиране в САЩ и през 2011 г. остава Ню Йорк, където средната месечна такса варира между 533 до 541 долара. В долния край на класацията са Абу Даби (89 долара/месец), Дубай (94 долара/месец) и индийският


--------------------------------------------------------------------------------------------
trud.bg написа:Цената за паркиране в София се нарежда на 73-то място в света и е по-висока, отколкото в богати градове като Лас Вегас, Маями, Далас, Берлин, Хелзинки и Отава.
Данните от пазарно проучване на водещата международна консултантска компания за недвижими имоти “Колиърс интернешънъл”, в което са включени 156 града, показват, че оставянето на колата в подземни и надземни частни паркинги в центъра на София струва месечно средно 183,80 долара.
През 2010 г. столицата ни е на 108-а позиция, а т.г. се изкачва с 35 пункта нагоре в класацията. В Европа е на 46-о място по цена за паркинг преди Загреб, Варшава и Берлин.
Според транспортни специалисти причина за поскъпването е задълбочаването на проблема с паркирането и нарастването на броя на автомобилите в града. Сега в София са регистрирани над 720 000 коли, без да се брои дневният приток на автомобили от страната. В общинската “синя зона”, където се спира далеч по-евтино - срещу 1 лв. на час, са осигурени 11 000 места. А планираните 43 паркинга в концепцията на кметството за организацията на движението засега са само на хартия. И в други градове в света има покачване на цените за паркиране, но те са по-плавни, отчитат от “Колиърс интернешънъл”.
На Балканите по-скъпо от София се паркира в Атина - срещу 388,21 долара на месец, и в Белград - 295,02 долара.
Паркомястото в Лондон е най-скъпото със средна месечна такса 1083,59 долара. От европейските градове го следват Цюрих и Рим, съответно на втора и пета позиция. В Париж за паркинг се плаща средно 323,51 долара, а в Мадрид - 322,07 долара. Най-евтино е паркирането в Абу Даби, където спирането на месец излиза 24,51 долара.

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”