По-строги санкции за шофьорите - нарушители

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
newcomer
Активен
Активен
Мнения: 591
Регистриран: 20 ное 2008 18:22
МПС: Nexia
От: София

По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#1 Непрочетено мнение от newcomer » 13 юли 2010 19:58

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3122291
13.07.2010 18:10
Промените в закона ще бъдат готови до края на септември и предвиждат да се увеличат глобите за превишена скорост, за употреба на алкохол и за неправоспособни водачи

По-високи санкции за шофьорите-нарушители предвиждат предложенията за изменение в Закона за движение по пътищата.

Това бе съобщено днес на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението.

Промените в закона ще бъдат готови до края на септември, а засега от комисията предлагат да се увеличат глобите за превишена скорост, за употреба на алкохол и за шофиране от неправоспособен водач - трите нарушения, които годишно водят до най-много убити по пътищата.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че от началото на годината при катастрофи са загинали 372 души, което е намаление на смъртните случаи с 13,6% в сравнение със същия период на миналата година.

Ако шофьорът-нарушител вози и други хора, налаганата глоба ще бъде по-висока.
още по темата

С 300 до 1000 лв. се увеличава санкцията за предоставяне на автомобил на някой, употребил алкохол. Ако те превозват пътници, глобата се увеличава с по 50 лв. за всеки возещ се.

Санкцията от 300 лева повече ще се прилага и при извършване на повторни нарушения или при превоз на пътници в състояние на употреба на алкохол.

Относно придобилите правоспособност скоро водачи, които в закона се определят като "нови", се предлага през първите шест месеца те да шофират с придружител, притежаващ книжка поне от четири години. Освен това автомобилът трябва да е със стикер, обозначаващ ползването му от нов водач.

Предлага се да бъде намалена границата за алкохолно съдържание в кръвта на новите водачи, която сега е еднаква с тази на оставалите - 0,5 промила, а се предлага да стане 0,2 промила. Същата граница ще е максимално допустима и за водачите на товарни автомобили с опасни стоки.

Законопроектът предвижда и разграничаване на санкциите в зависимост от установената употреба на алкохол от страна на шофьорите. В момента законовата норма предвижда наказания от 1 до 12 месеца лишаване от свидетелство за правоуправление и глоба от 200 до 500 лв. при алкохол над 0,5 промила до 1,2 промила включително.

Предложението е да се въведат три категории за установена употреба - от 0,5 до 0,8 промила, от 0,8 до 1,0 промила и от 1,0 до 1,2 промила, за които съответно ще има наказания от 2 до 5 месеца лишаване от правоуправление и глоба от 400 лв, от 6 до 10 месеца и глоба от 600 лв. и от 11 до 12 месеца, както и глоба от 800 лв.

Неправоспособните водачи ще се наказват с от 300 до 800 лв., а тези с отнета книжка с от 200 до 500 лв.

С глоба от 100 до 500 лв. и отнемане на книжката за 1 месец ще бъде наказван всеки, който изпреварва на забранени места или в завои.

За пръв път се въвежда и ред при установяването на нарушения, които са заснети с камерите-радари, както и от системите за видеонаблюдение. При установени нарушения на собствениците на личните автомобили или на управителя на фирмата-собственик на служебната кола, ще се изпраща предложение за доброволно заплащане.

Срокът, в който трябва да се извърши плащането е един месец. Ако нарушението не е било извършено от собственика на колата или управителя на фирмата, те трябва да попълнят декларация кое е лицето - извършител на нарушението. Това трябва да се случи в срок от една седмица от получаването на предложението за доброволно заплащане.

При заплащане на глобата няма да се отнемат контролни точки, като няма да има и лишаване от правоуправление.

Контролните точки, отнети с наказателните постановления ще се възстановяват не след две години от последното постановление, а след една, предвиждат още промените.

Превишението на скоростта с над 21 км/час ще се санкционира с още по 40 лв. за всеки превозван пътник.

Сред другите предложения, представени днес, са парите от глобите да бъдат инвестирани във фонд за подобряване на пътищата.

Вътрешният министър е изпратил писмо до директора на агенция "Пътна инфраструктура" с искане да бъдат запълнени дупките по пътищата към Черноморието за летния сезон.

Цветанов е поискал също спешно да бъдат запълнени дупките по северната тангента на Околовръстния път на София. Само за миналата нощ 10-15 автомобила са спукали гуми заради дупките.

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10254
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#2 Непрочетено мнение от Izparitel » 13 юли 2010 21:57

С глоба от 100 до 500 лв. и отнемане на книжката за 1 месец ще бъде наказван всеки, който изпреварва на забранени места или в завои.
Направо на ешафода ! Какви са тези глоби и отнемане на книжки!
Офтопик:
Какви "хранилки" се задават... Току-виж знаците "Изпреварването забранено" минали под аренда.
ddmuhaha
Като се сетя колко малоумни знаци има по пътищата ни. Ако ставаше с просто завишаване на наказанията - утрояват се съществуващите в Наказателния кодекс и престъпността в България ще изчезне.

Относно придобилите правоспособност скоро водачи, които в закона се определят като "нови", се предлага през първите шест месеца те да шофират с придружител, притежаващ книжка поне от четири години.
Много ми е интересно и сравнението с положението на младите водачи у нас и най-автомобилната страна САЩ. Там в подобно положение са "младите водачи", които не са положили изпит. Т.е. минали са изпит на теория и се учат да карат. Само, че там водачите се обучават от приятели и роднини, а не от лицензирани автошколи взимащи пари за дейността си. И накрая какво става у нас? Школи, немалки суми за обучение, лицензи, камери и в резултат - същия статут, като тези, дето не са положили изпит в САЩ и не се знае дали могат да карат!
Представям си ситуацията - човек се мести в нов град, където никого не познава и започва да е моли на непознати с книжка над 4 години
- Извинете, бихте ли се качили при мен, за да закарам колата, която си купувам в КАТ, че книжката дето съм я изкарал е нещо ялова и не е навършила 6 месеца..
И накрая какво - като минат 6 месеца е един ден - ставаш "старо куче", макар, че може и да не си помирисал автомобил.

Сещам се и един виц, ей така без връзка със случая:

- Егати простотията, по-голяма от тая не може да се измисли. - казал песимиста.
- Може, може! - казал оптимиста.

Потребителски аватар
Chevrolet_Cavalier
Редовен
Редовен
Мнения: 173
Регистриран: 22 мар 2009 06:02
МПС: Chevrolet Cavalier
От: Montreal

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#3 Непрочетено мнение от Chevrolet_Cavalier » 14 юли 2010 04:52

Факт е, че глобите са малки и не плашат никого. Българинът е един от най-добросъвестните шофьори в ЕС, защото знае, че там ще му "отрежат главата" и дори знак 5км/ч да има, пак ще го спазва. Говорите за САЩ, ок. Нямам преки наблюдения от там, но ще ви кажа как е тук. Да, има някакви аванти да се кара с "опитен водач", но тук движението няма нищо общо с Европа. Вижте долната графика:

http://bgvesti.com/index.php?option=com ... Itemid=101

В жилищните райони децата играят на улицата хокей (понякога футбол). Това къде сте го виждали последно у нас? За да видите обстановката по улиците е достатъчно да отворите гугъл мапс. По нашата улица денем минават 2-3 коли на минута. Какъв е проблема, да се учи човек да кара. Друг е въпроса, че в някои малки селца се налага да идеш на 20-50-100 км, за да има представител на местния КАТ. Не искам да коментирам нивото на подготовка на местните водачи. Тя е около абсолютната нула. И именно поради това глобите и застраховките са солени.

Потребителски аватар
valmark
Редовен
Редовен
Мнения: 200
Регистриран: 20 окт 2008 21:48
МПС: DAEWOO LANOS 1.5/86к. 2000г.
От: Видин

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#4 Непрочетено мнение от valmark » 14 юли 2010 16:55

Относно това,че глобите са малки у нас може да се поспори.Зависи за кого става въпрос.Според мен проблема не е само в големината на глобите,а със събираемоста им.И с чувството за безнаказаност на пътя при някои "добре облечени бизнесмени" най-вече.Както отбелязва и Izparitel с драстичното им повишаване няма да се постигне май кой знае колко.По-скоро трябва да се повишат постъпленията в хазната май,че нещо парите не стигат да се закърпи бюджета. ddpom
ValMarK

Потребителски аватар
Chevrolet_Cavalier
Редовен
Редовен
Мнения: 173
Регистриран: 22 мар 2009 06:02
МПС: Chevrolet Cavalier
От: Montreal

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#5 Непрочетено мнение от Chevrolet_Cavalier » 15 юли 2010 00:20

valmark написа:Относно това,че глобите са малки у нас може да се поспори.Зависи за кого става въпрос.Според мен проблема не е само в големината на глобите,а със събираемоста им.И с чувството за безнаказаност на пътя при някои "добре облечени бизнесмени" най-вече.Както отбелязва и Izparitel с драстичното им повишаване няма да се постигне май кой знае колко.По-скоро трябва да се повишат постъпленията в хазната май,че нещо парите не стигат да се закърпи бюджета. ddpom
Tук, ако имаш късмет да те хванат със скорост над 220-240 км/ч (100 км/ч е максимална разрешена), глобата е над 10 000$ (десет хиляди долара), отнемат ти книжката за дълго време, не се сещам как стояха въпросите с поскъпване на застраховки и т.н. Оставям те сам да прецениш, дали тази сума е достатъчно голяма.
При фиш имаш срок един месец да платиш и ако не го направиш, след още един книжката ти става невалидна.
Относно бюджета, градската оправа на Монреал, само от тикети за неправилно паркиране реализира приходи от над 150 000 000$ годишно. С тези пари се извършва снегопочистването зимата. Та управниците в България не са измислили нищо ново.

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 7110
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#6 Непрочетено мнение от ogi » 14 сеп 2010 14:09

Интересен проект.

http://300.open-youth.org/bg
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
авео
Модератор
Модератор
Мнения: 3086
Регистриран: 05 авг 2007 18:53
МПС: Шевролет Авео 1.4 16V
От: Пловдив

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#7 Непрочетено мнение от авео » 15 сеп 2010 02:12

Абсурдно е заплатата да ти е 6-700лв, а глобата 500лв. Мислено е от малоумници. Горните цифри не важат за София-там може :lol:
" При секса е, като при игра на карти. Ако,нямаш добър партньор, ти трябва силна ръка"-Уди Алън

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6332
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Jeep Grand Cherokee 2014
От: Варна

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#8 Непрочетено мнение от slowtraveler » 15 сеп 2010 11:44

Защо да е абсурдно...
Караш по правилата, и нямаш проблем...
Ама в БГ се подхожда с презумпцията, че глобата е цената на нарушението, а не възпрепятстваща нарушението... (coolbeer)
До момента разхода на: Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение
***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
***** Фиат Добло дизел 1.3 multijet / 90к.с.:Изображение

Потребителски аватар
autokorea
Напреднал
Напреднал
Мнения: 456
Регистриран: 30 мар 2009 11:00
МПС: корейски всякакви
От: гр.София
Име: Динев
Контакти:

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#9 Непрочетено мнение от autokorea » 15 сеп 2010 19:41

Ako се тръгне по тази плоскост трябва да удвоят наказанията и нарушенията трябва да намалеят драстично. По-добре по-малки наказания, но налагани принципно, отколкото яки глоби в сегашното сътояние на нещата.
Сервиз за корейски автомобили и магазини за авточасти за корейски автомобили.
http://autokorea.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/autokorea.bg/" onclick="window.open(this.href);return false; - /група АУТОКОРЕЯ във facebook/

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 5769
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#10 Непрочетено мнение от dsuzunov » 15 сеп 2010 21:06

Трябва да се активизират тези, чието задължение е да събират глобите. Не може статистиката да казва, че само 10 % от актовете по ЗДвП са платени.

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10254
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#11 Непрочетено мнение от Izparitel » 21 юли 2012 15:56

Как не са се сетили да въведат полския опит?
Изображение
Труд онлайн написа:Повече от пет хиляди велосипедисти в Полша излежават ефективни присъди, защото са карали в нетрезво състояние, съобщава Фокус, цитирайки четвърти канал на радио "Полша".
Заради увеличаването на пътни инциденти с велосипедисти в страната бяха приеха поправки през 2000 година в полския наказателен кодекс.
Според новите правила, ако проверяваният има над 0.5 промила алкохол, то той може да получи наказание до една година лишаване от свобода. „
От известно време престанахме да арестуваме. Сега това решава съдът", каза пред радиото говорителката на полицията във Варшава Ивона Юркевич.
Ако пък въведат подобно нещо в Русия ще трябва да построят мноооого затвори. ddmuhaha

Потребителски аватар
Chevrolet_Cavalier
Редовен
Редовен
Мнения: 173
Регистриран: 22 мар 2009 06:02
МПС: Chevrolet Cavalier
От: Montreal

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#12 Непрочетено мнение от Chevrolet_Cavalier » 23 юли 2012 04:22

Е, в Русия си имат Сибир, а там място бол ...

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10254
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: По-строги санкции за шофьорите - нарушители

#13 Непрочетено мнение от Izparitel » 17 сеп 2013 12:34

Возиш се в колата сам - глоба
Глоба за всички, които се возят сами в колата. Това любопитно предложение направи Радослав Тошев на последното заседание на транспортната комисия към СОС съобщават от групата "Софийски обществен съвет". Целта е ограничаване на трафика и увеличаване броя на свободните паркоместа в центъра на София...
Специално за автора на предложението - поздрав от мен с песента "Кукувица"!


Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”