защита на лаково покритие
-
- Минаващ
- Регистриран: 11 авг 2010 18:21
- МПС: шевролет авео
- От: Стара Загора
- Име: Росен
защита на лаково покритие
Някой може ли да обясни какви са начините за запазване и поддържане на лаковото покритие и боята на автомобила.
За полировъчните пасти съм чувал ,че малко или много съдържат абразивни частици, които свалят някой и друг микрон от лака и от тях има смисъл ако трабвя да се премахне видим дефект.
В случая лакът не е увреден, а целта ми е да бъде защитен допълнително.Доколкото разбирам начина е с неабразивна вакса,но каква точно? Преди няколко дни видях вакса на базата на карнауба- бразилски восък,която създавала такова защитно покрите върху лака.Някой има ли впечатления и какво бихте препоръчали?
За полировъчните пасти съм чувал ,че малко или много съдържат абразивни частици, които свалят някой и друг микрон от лака и от тях има смисъл ако трабвя да се премахне видим дефект.
В случая лакът не е увреден, а целта ми е да бъде защитен допълнително.Доколкото разбирам начина е с неабразивна вакса,но каква точно? Преди няколко дни видях вакса на базата на карнауба- бразилски восък,която създавала такова защитно покрите върху лака.Някой има ли впечатления и какво бихте препоръчали?
- stinbg
- Активен
- Регистриран: 31 окт 2010 21:19
- МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
- От: София
- Име: Stoyan
Re: защита на лаково покритие
Гараж! И не прекалявай с автомивките - тя мръсотията си е защита на лаковото покритие.
Life's a journey, not a destination
Преди повече от месец ползвах такава паста с бразилски восък,една жълта кутия.След поредица от дъждове и не малко измивания ми прави впечатление,че още когато колата е мокра водата седи на капчици.Един ден валеше и по кръстовищата гледах другите коли и забелязах,че при много малко го има този ефект.Препоръчвам да се възползваш,на мен ми отне около 30минути на ръка,нарочно пастирах защото все пак вече сме в дъждовните сезони.Остана ми малко по-малко от половината и мисля преди зимния сезон да повторя.Когато нанасяш пастата гледай колата да е на сянка,най-добре ако имаш добре осветен гараж.Иначе за цената си пастичката е много добра,гледах и една на Сонакс май беше с някви тефлонови ли,карбонови нишки ли не помня вече,но цената беше в пъти повече.
- venci4
- Нов
- Регистриран: 14 ное 2010 22:25
- МПС: daewoo nubira 2-wagon 2001
- От: plovdiv
- Име: venci
дай инфо малко повече име,цена,и от къде си я купил.
-
- Напреднал
- Регистриран: 02 окт 2009 10:32
- МПС: Aveo 5
- От: Varna
- Име: Proximus
Колеги, а знаете ли ако имам вече отлюспено парче лак, дали белята може да се оправи по някакъв начин различен от ходенето на бояджия ? По принцип знам че продават спрейчета с боя, виждал съм струва ми се и лак да продават така. Нооо дали и как се свързва с вече нанесения такъв, идея си нямам.
- paci
- Свръх-активен
- Регистриран: 25 окт 2008 21:45
- МПС: nexia
- От: KOREQ
- Контакти:
някой ако може снимка да качи ще стане добре
- MPbCHuKA
- Редовен
- Регистриран: 16 яну 2010 15:48
- МПС: Daewoo Lanos 1.4 2000г. LPG
- От: Пловдив
Може би тук е мястото да попитам някой ползвал ли е цветни маркери за заличаване на драскотини. видях ги в един от големите магазини на цена 9.50лв.
Ползвам съм един подобен на пастел,някав коректор се водеше но няма смисъл.Имам едни малки дупчици от камъчета и малки ръждички,минах ги с лак за нокти за 1,5лв. е така на майтап и още държи.Вярно,че не е много красиво но дето се вика само аз си ги знам и ги забелязвам.
-
- Напреднал
хех, не се бях сещал че мога да пробвам и с лак за нокти . Със сигурност това е евтин и безопасен опит.
- slowtraveler
- Глобален модератор
- Регистриран: 15 ное 2008 19:17
- МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
- От: Варна
Аз ползвам такъв маркер... Не е точната боя, но за точки не личи разликата....
Фиксирам точно ударите от камъчетата... Засега съм доволен - няма проблем...
Фиксирам точно ударите от камъчетата... Засега съм доволен - няма проблем...
-
- Редовен
- Регистриран: 20 ное 2009 17:06
- МПС: Kalos,Nubira3,Matiz2бр,Cruzе
- От: Велико Търново
- Име: Венци
Колеги, моля за вашето мнение. Мога ли да се спася от тези драскотини по бронята без да минавам процедурата пребоядисване. Дали ще може да се заличи това с маркери, спрейове или нещо друго ? http://venci9306.snimka.bg/automobiles/ ... 3.25153738" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Напреднал
На по-леките и тънки драскотини може да се пробваш с абразивна паста да замажеш леко положението.venci9306 написа:Колеги, моля за вашето мнение. Мога ли да се спася от тези драскотини по бронята без да минавам процедурата пребоядисване. Дали ще може да се заличи това с маркери, спрейове или нещо друго ? http://venci9306.snimka.bg/automobiles/ ... 3.25153738" onclick="window.open(this.href);return false;
По-дебелите обаче нямат шанс... Във Варна 100гр спрей автомобилна боя го забъркват за около 20лв, лак на спрей е 5лв... За да покриеш само драскотините ще трябва да си голям художник, и за жалост резултата ще е доста посредствен. Не знам дали ако ижшкуриш цялата страна и после я напръскаш изцяло не би се получило малко по-добре. Но само ако ти оцелят добре оригиналния цвят. При всички случаи при боядисването на такива големи и видни площи със спрей ще се появяват неравномерности, капчици тук и там... ще дадеш 50лв за материали и пак ще е грозно и некачествено. Иначе за металика по бойджийниците взимат 150лв/елемент, за обикновена червена боя може да е и по-малко.
опитаи с паста М3 след това М2 и накрая М1venci9306 написа:Колеги, моля за вашето мнение. Мога ли да се спася от тези драскотини по бронята без да минавам процедурата пребоядисване. Дали ще може да се заличи това с маркери, спрейове или нещо друго ? http://venci9306.snimka.bg/automobiles/ ... 3.25153738" onclick="window.open(this.href);return false;
все ще ги скриеш до някаде ако не са много дълбоки
Worst nightmare on the road !
Няма да ти помогнат само пасти.Трябва да ги минеш със шкурка,да си нацелиш точния цвят на спрея или боята(което не е особено лесно)...и това само ако не са много дълбоки драскотините.Можеш спокойно да се пробваш сам,все пак по-зле няма да стане,но трябва да си готов за не особено професионален резултат.Опитай пък каквото стане,поне накрая на майстор да идеш да ти го доизпипа ще ти вземе много по-малко пари
зависи колко са далбоки драскотините,ако не е много наранена боята ще скрият нараненото до някаде
нека опита пък нищо негуби
нека опита пък нищо негуби
Worst nightmare on the road !